• "Το μεγάλο μωσαϊκό της θείας θέλησης το βλέπουν μόνο οι άγγελοι, εμείς, αδιάφοροι, απλά ξεπροβοδίζουμε προς τη ραθυμία ή την έσχατη θυσία ... Και τις νύχτες που ωριμάζουν τα χρώματα, φαντάζει στο ξέφωτο η ποίηση σε σπίτι δίχως πόρτες ..." • Αιρετικό | "Quando il diavolo vende la sua anima a Di©" | "Όταν © διάβολος πουλά τη ψυχή του στο Θεό" •

Τετάρτη 27 Ιανουαρίου 2010

Οι Καινούργιοι «Ιδιοκτήτες» Της Ευρώπης …

Ενώ η πολιτική τάξη παίζει με τη φωτιά της διαμαρτυρίας και φαίνεται να αγνοεί τις προειδοποιήσεις της Europol για τον κίνδυνο τρομοκρατικής βίας στην Ισπανία, την Ελλάδα και την Ιταλία συνδεδεμένες σχετικά με την οικονομική κρίση και στην πάντα αυξανόμενη ανεργία, θα πρέπει να συμφωνήσουμε ότι είναι καιρός να μάθουμε ποιοι θα μπορούσαν να είναι οι καινούργιοι «ιδιοκτήτες» ενός μεγάλου μέρους της Δύσης ...

Με τις ευλογίες των ΗΠΑ, αναγκασμένες να κλείνουν τα μάτια μπροστά στο καταστροφικό έλλειμμα που έχει μετατρέψει τη χώρα σε μια απέραντη Αργεντινή, η Κίνα έχει στην πραγματικότητα αρχίσει να κοιτάζει γύρω της και μετά την κατάκτηση του ελληνικού λιμένα Πειραιά, εργάζεται πυρετωδώς για να «χτυπήσει» και άλλες μεγάλες εμπορικές επιτυχίες. Εννέα είναι οι εμπλεκόμενοι πρωταγωνιστές.

1. Πρώτη η Industrial & Commercial Bank of China, πρωτουργός της επέκτασης στο εξωτερικό με 21 δισεκατομμύρια δολάρια και πρωταγωνιστής της διείσδυσης του Δράκου στην Αφρική, όπου, για παράδειγμα, απέκτησε ένα μεγάλο ποσοστό συμμετοχής στη Standard Bank της Νοτίου Αφρικής αξιολογημένης σε πέντε δισεκατομμύρια δολάρια. Και όχι μόνο. Απέκτησε στο Χονγκ Κονγκ το υποκατάστημα της Fortis Bank και τώρα στοχεύει στην Ινδονησία, το Ντουμπάι και το Σίδνεϊ. Η Ευρώπη, για την ώρα, είναι ένα έργο στα σκαριά, αλλά το ξεπούλημα πολλών γόνιμων «assets» και η έκρηξη του δημόσιου χρέους θα μπορούσε να επιταχύνει τα σχέδια.

2. Στη συνέχεια, υπάρχει η China Development Bank, η τράπεζα της κινεζικής κυβέρνησης. Εκτός από τη διάθεση προνομιακών ομολόγων, η CDB χρηματοδοτεί επίσης σημαντικά γεγονότα, όπως οι τελευταίοι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνου και η Expo της Σαγκάη. Έχει στην κατοχή της μια ποσόστωση της τάξεως του 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Barclays, και η τράπεζα αυτή κινείται μόνο μετά τη λήψη έγκρισης από την ανωτέρα πολιτική ηγεσία της χώρας, και είναι, στην πραγματικότητα, το εργαλείο της γεωπολιτικής και γεωοικονομίας του Πεκίνου.

3. Η Citic Securities, έχει πιο επιθετικές φιλοδοξίες και αφού προσγειώθηκε στη Wall Street για να αγοράσει το 10% της καταχρεωμένης Bear Stearns εδραιώνεται στο ρόλο της ως η κορυφαία μεσίτρια στον τομέα των «assets». Εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Σαγκάη, η Citic Securities δεν κρατά μυστική τη δραστηριότητά της στη διεθνή σκηνή, αλλά και την πολύ ενεργή παρουσία της στην αγορά των ΗΠΑ. Φαίνεται όμως να προδιαγράφει και το πιθανόν ενδιαφέρον της για το μέχρι σήμερα ανεξερεύνητο ευρωπαϊκό τοπίο.

4. China Mobile, από μόνη της, μπορεί να υπολογίζει σε 376 εκατομμύρια χρήστες μόνο στην Κίνα, περισσότερο από το σύνολο του πληθυσμού των ΗΠΑ. Σήμερα, μετά από μια εσωτερική διοικητική ανασύνταξη, επιδιώκει την άμεση επέκταση στο εξωτερικό αν και μέχρι σήμερα το μόνο απόκτημά της - ως επί το πλείστον αποφασιστικά στρατηγικό, και όχι εμπορικό - ήταν η Πακιστανική εταιρεία τηλεφωνίας Paktel.
Ο πρόεδρός της, Wang Jianzhou, εκπαιδεύτηκε στις καλύτερες σχολές διοίκησης επιχειρήσεων στο Χονγκ Κονγκ και σκέφτεται ως ένας ασυνείδητος Αμερικανός επιχειρηματίας και όχι ως πιστός εντολέας της τηλεφωνικής εταιρείας της Κυβέρνησης. Προσοχή, λοιπόν, γιατί απ' ότι φαίνεται ο κύριος αυτός θα ξεκινήσει τους χορούς.

5. Ο γίγαντας του χάλυβα Sinosteel, ικανή να λανσάρει μια επιθετική προσφορά στον αυστραλιανό όμιλο Midwest Corp της τάξεως του 1 δισεκατομμυρίου δολαρίων και σίγουρα στην πρώτη γραμμή όσον αφορά την εκμετάλλευση των διακυμάνσεων των τιμών των βασικών προϊόντων σιδήρου. Εισαγωγέας και εταιρείες υπό τον άμεσο έλεγχο του κράτους, η Sinosteel δραστηριοποιείται ήδη στην Αφρική με ένα σχέδιο εκμετάλλευσης χρωμίου και στην Ινδία στην αγορά του χάλυβα, πέραν του ότι έχει υπογράψει ένα μνημόνιο συμφωνίας με την Καναδέζικη Ditem Corporation σε ότι αφορά το ουράνιο και την εξόρυξή του στην Αυστραλία. Με λίγα λόγια ένας «παίκτης» με ενεργό ρόλο σε μια από τις πιο κερδοφόρες και εκλεκτές αγορές. Τυπική απόρροια της κινεζικής κυβέρνησης και της αδιαφάνειάς της, η Sinosteel - μέσω της ιστοσελίδας της - παρουσίασε πέρυσι ως αποτέλεσμα στον ισολογισμό της μια αύξηση των κερδών σε ποσοστό άνω του 80%, δίχως παραλληλισμό όμως στοιχείων, και φυσικά χωρίς επιβεβαιωμένα δεδομένα.

6. PetroChina είναι ο γίγαντας του πετρελαίου, στόχος ενδιαφέροντος ούτε λίγο ούτε πολύ του Warren Buffett πριν ακόμα το μαντείο του καπιταλισμού αποφορτίσει τις δράσεις του, «αηδιασμένος» από την δραστηριοποίηση της εταιρείας στο Σουδάν. Η μεγαλύτερη από τις τρεις κινεζικές εταιρείες πετρελαίου, η PetroChina εργάζεται, σε επίπεδο ολοκληρωμένης αγοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου και το συνολικό ενεργητικό της, είναι: από την εξερεύνηση μέχρι τη διύλιση και διανομή και έρχεται δεύτερη σε αποθεματικά μόνο μετά από αυτά της Exxon Mobil, μια δεσπόζουσα θέση η οποία της επιτρέπει να έχει την πολυτέλεια να αρνείται τις προτάσεις της Shell η οποία σκόπευε να βάλλει στην αγορά τις υπεράκτιες εγκαταστάσεις της στη Νιγηρία. Είναι σε θέση να κεφαλαιοποιεί 1 τρισεκατομμύριο δολάρια, και τώρα η PetroChina προειδοποίησε την αγορά για την προθυμία της να διεθνοποιήσει τις επιχειρηματικές της δραστηριότητες. Αν λάβουμε υπόψη την κρίση και τις συνεχιζόμενες διακυμάνσεις των τιμών του πετρελαίου, θα μπορούσε πράγματι να είναι ένας από τους κορυφαίους «παίκτες» του αύριο.

7. Η China Investment Corporation είναι εξ ορισμού το κυρίαρχο επενδυτικό κεφάλαιο. Δημιουργήθηκε με 200 δισεκατομμύρια δολάρια που αντλούνται απευθείας από την κινεζική κυβέρνηση. Υπεύθυνοι για τη διαχείρισή της είναι γραφειοκράτες της Κεντρικής Τράπεζας και άνθρωποι της Κυβέρνησης. Το Ταμείο όχι μόνο διαχειρίζεται ότι βρίσκεται κάτω από τον ουρανό της Κίνας, αλλά έχει επενδύσει στο εξωτερικό και μάλιστα στη Morgan Stanley, της οποίας αγόρασε το 10% για πέντε δισεκατομμύρια δολάρια και ακόμη στην Αμερικανική εταιρεία ιδιωτικού μετοχικού κεφαλαίου Blackstone, δράσεις που η subprime κρίση κατέστησε λιγότερο αποδοτική από ό,τι αναμενόταν στο Πεκίνο και γι 'αυτό τώρα απαιτούν νέες κινήσεις για να αντισταθμίσει τις ζημίες και την απώλεια εσόδων. Πέρυσι, σε roadshow στο Λονδίνο για την παρουσίαση του κεφαλαίου, ο πρωτοκλασάτος Lou Jiwei, το νούμερο ένα δηλαδή, κατέστησε σαφές ότι η βασική της δραστηριότητα, τώρα, είναι να «ψωνίσουν» χρηματοπιστωτικά προϊόντα και «assets» στην Ευρώπη, προκειμένου να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για την απόδοση των συναλλαγματικών αποθεμάτων του κράτους. Εν ολίγοις, ένα κυρίαρχο ταμείο πλούτου που κινείται σαν ένα ταμείο γύπας.

8. Στη συνέχεια, υπάρχει η Lenovo εταιρεία πληροφορικής που αγόρασε τμήμα προσωπικών υπολογιστών της IBM και επιβεβαίωσε την απόβαση της Κίνας στην πιο εικονική αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών. Ελεγχόμενη και αυτή στην πλειοψηφία της από την κινεζική κυβέρνηση, η Lenovo φαίνεται να θέλει να συνεχίσει την ανάπτυξή της στο προφίλ ενός παγκόσμιου παίκτη, ιδίως σε θέματα που αφορούν την έρευνα και την ανάπτυξη. Ορισμένοι Αμερικανοί αναλυτές έχουν θέσει την εταιρεία στο στόχαστρο για λόγους ασφαλείας, επειδή θεωρείται ως ένας Δούρειος Ίππος στον τομέα παρέμβασης στην πολιτική, στην οικονομία και στην στρατιωτική οργάνωση της Δύσης. Δεν είναι τυχαίο ότι ο χαρισματικός ιδρυτής της, Liu Chuanzhi, ήταν ένα φυσικό προϊόν βγαλμένο από το περίφημο Ινστιτούτο Τηλεπικοινωνιακών Μηχανικών Στρατού του Κομμουνιστικού Κόμματος.

9. Τελευταίος «παίκτης» είναι η China State Grid Corporation, μονοπώλιο στην ενέργειας που μπορεί να εκτοπίσει από το αξίωμα ακόμα και την ισχυρή κοινοπραξία του San Miguel στις Φιλιππίνες. Με πάνω από 1,3 δισεκατομμύρια χρήστες να εξυπηρετούνται στη χώρα, η CSGC στοχεύει τώρα στις εξαγωγές και σε άλλες αγορές και πολλοί αναλυτές του Λονδίνου, άρχισαν να φοβούνται τη δράση της και κυρίως τη σχεδόν απεριόριστη διαθεσιμότητα των αποθεμάτων της για στρατηγικές επενδύσεις.

Δεν υπάρχει καμία βεβαιότητα, αλλά μεταξύ αυτών των εταιρειών κάποιες θα μπορούσαν να είναι οι μελλοντικοί «ιδιοκτήτες» της Ευρώπης.

Καλύτερα να τους γνωρίζουμε προκαταβολικά ...αλλά το σίγουρο είναι ότι θα πρέπει να ξεκινήσουμε φροντιστηριακά εντατικά μαθήματα για κινέζικα ...

"μεσογειος"

Ο Τάσος Μαυρής Δημοσιογράφος 
Αθήνα 984 - Athens International Radio 
Είναι Μέλος Της: AJE - Association Journalistes Europèens 
Τιμητική Διάκριση "Il Tricolore della Radio 2011 - Ugo Foscolo / Dionyssios Solomos" 

Podcast:
.................................................................................
© Polvere di Stelle - Όλα Τ' Αστέρια Σ' Έναν Κάλυκα


Λέει Ο Κινηματογράφος: ... 
Όταν Το Ραδιόφωνο Δεν Είναι Παρωδία 
Μπορεί Να Γίνει Προκλητικό 
Να Βασισθεί Στον Αιχμηρό Λόγο 
Μπορεί Να Γίνει Ακόμα Και Προσωπική Υπόθεση 
Του Δημοσιογράφου / Παρουσιαστή / Παραγωγού 
Τόσο Ώστε Να Του Κοστίσει Ακόμα Και Τη Ζωή … 
Με Οποιονδήποτε Τρόπο ...

Τα Πρωτότυπα Κείμενα Του Ιστολογίου 
Υπόκεινται Στο Νόμο Περί Πνευματικών Δικαιωμάτων 
Copyright © by tassosmavris - All rights reserved 

 επικοινωνία: bourloto@live.com